sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Sunnuntainen focaccia.

Kokeilin 8.12.13 elämäni ensimmäistä kertaa focacciaa. Reseptin löysin Suklaapandan keittiössä -blogista.






Herkullinen italialainen focaccia



3,5dl vettä
n. 7dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa / 25g tuorehiivaa
1,5tl suolaa
0,5dl oliiviöljyä
1rkl hunajaa

Päälle:
0,5dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1tl sitruunamehua
1rkl persiljaa
hieman mustapippuria
1 pieni punasipuli
sormisuolaa + oliiviöljyä


Tee näin:
1. Kuivahiiva: Lämmitä vesi 45 C (sormenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita vehnäjauhot suolan ja kuivahiivan kanssa kulhossa. Kaada kuuma vesi isoon leivontakulhoon, vaivaa jauhot sekaan. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Jatka taikinan vaivaamista kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.


1. Tuorehiiva: Lämmitä vesi 37 C (sormenlämpöistä). Kaada isoon leivontakulhoon ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita myös oliiviöljy, hunaja ja suola sekaan. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Jatka taikinan vaivaamista vielä kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

2. Pue iso vuoka (23 x 33cm) leivinpaperilla. Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä.

3. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia.

4. Sekoita ½ dl oliiviöljyä hienonnetun persiljan kanssa, murskaa valkosipulinkynnet joukkoon ja lisää 1 tl sitruunamehua, sekoita ja mausta mustapippurilla. Viipaloi punasipuli. Laita uuni lämpenemään 250 C.

5. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipuli ja runsaasti sormisuolaa (n. 2 tl).

6. Paista leipää uunin keskitasolla n. 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele heti oliiviöljyllä niin leipä saa hienon pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti.


Itse käytin päällä valkosipulia, rosmariinia ja timjamia sekä sormisuolaa punasipulin ja persiljan sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti